dissabte, 19 de gener del 2019

Reflexió-Pregària dijous 17 de gener



Bon dia!

Avui 17 de gener és sant Antoni, una festivitat molt important arreu del territori de parla catalana, és la festa per excel·lència de l’hivern, preludi del carnaval.

Sant Antoni és considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet i, també, sant Antoni dels ases.
Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d'obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. Aquestes festes són conegudes com els Tres tombs que consisteix a donar tres voltes amb els cavallscarros i altres animals de tir per l'interior de la població. Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, si no n'hi ha, a la imatge del sant, des d'on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.
Així doncs, des d’avui i durant tot el cap de setmana podeu gaudir de les festes en honor d’aquest sant a Barcelona i d’altres poblacions de Catalunya.
Des d’aquí volem felicitar tots els Antonis, Tonis i Antònies de l’escola i desitjar-vos molt bon dia!