dijous, 26 d’abril del 2018

EL BON DIA DEL DIJOUS, 26 D'ABRIL


Una vegada hi havia dos germans que van anar al circ, el Miquel i l'Ayita. Tot just arribar, es van quedar fascinats per les llums de colors i l'olor de cotó que sucre que es respirava a l’entrada.
Seguidament, van al·lucinar amb la valentia de l'equilibrista quan passava caminant per un cable que gairebé NO es veia perquè estava molt lluny i van riure moltíssim amb l'alegria del pallasso. Així i tot, el número que més els va sorprendre va ser el de l'elefant. L'enorme elefant amb la seva gran mida, pes i força va fer que quedessin ben bocabadats.
En acabar l'espectacle, van passar per davant del gran i majestuós elefant el qual es trobava cordat a una llarga cadena metàl·lica que al seu torn estava agafada a una estaca. Aquesta estaca feta de fusta era ben petita, gairebé minúscula, i, la part de estava soterrada era d'uns pocs centímetres. Així, tot i que la cadena fos grossa i poderosa, semblava obvi que un animal capaç d'arrencar un arbre amb la seva força, podria alliberar-se amb facilitat d'aquella petita fusta i fugir. El misteri va captar l'atenció d'en Miquel i l'Ayita que es van començar a preguntar perquè no s'escapava. Com ambdós tenien 4 anys,  encara confiaven en la saviesa dels adults i van preguntar als seus pares, els seus tiets, inclús, a la seva senyoreta del col·legi Immaculada Concepció d'Horta.
Uns van contestar que l'animal no s'escapava perquè estava ensinistrat. Aleshores en Miquel va fer una pregunta obvia: Si està ensinistrat perquè el corden? I no recorda haver rebut una resposta coherent...
Passats uns anys, van descobrir que, per sort, alguna persona molt sabia havia trobat una resposta. L'elefant del circ no escapa perquè ha estat cordat a una fusta semblant a aquesta, però molt més gran, des que era petit. El van cordar tot just acabat de néixer i l'indefens animal va tirar i tirar, i tirar nit i dia, tractant d'escapar. Però, malgrat els seus esforços, no ho va aconseguir, perquè aquella fusta SI que era massa gran per ell. Quan ja no podia més, esclatava a plorar i s'adormia esgotat, amb les llàgrimes als ulls. L'endemà ho tornava a intentar, i el següent, i el següent... Fins que, un dia, un dia terrible per la seva història, l'animal va acceptar que no podia i es va resignar al seu destí. Així que l'enorme animal que veiem al circ no escapa, perquè CREU QUE NO POT. Té gravat en la memòria la impotència que va sentir els dies següents al seu naixement i MAI, MAI, MAI MÉS ho ha tornat a intentar....

Crec que tots som una mica com l'elefant de circ: vivim pensant de "no podem", simplement, perquè quan érem petits, ho vam intentar i no ho vam aconseguir. Vam fer el mateix que l'elefant, gravant a la nostra memòria: no puc i MAI podré. Així que crec que no hem de deixar d'intentar aconseguir les coses que realment volem, d'esforçar-nos, ja que un dia el nostres esforços seran recompensats.